OPERA BİNASI

09:35 / Gönderen ,,, /

Valencia Opera Binasının Tasarımı
10.000 metrekarelik yansıtma havuzu ve birbirine bağlanan yaya yollarıyla 87.000 metrekarelik bahçenin içinde bulunan binanın yerleşimi oldukça önemlidir. Binanın kendisinin yüksekliği 70 metreden fazladır ve yaklaşık 40 .000 metrekare toplam alana sahiptir.

Çatı ya da kuştüyü, 230 metre boyunda ve binayı dışarıdan saran iki kabuktan oluşan yapısal olarak en görkemli detaydır. Yaklaşık 3 bin ton ağırlıktan oluşan kaplama çelikten yapılmıştır ve dışarıdan binaya dış yüzeyini veren beyaz betonla birlikte gece gündüz ışıldama veren enfes mozaik seramik işine sahiptir. Çatı; doğu ucunu tamamen çıkık bir biçimde biri batı ucunda olan diğeri binanın ortasında olan iki destekle kaldırılmıştır.

Yapıya mercek şeklini veren kıvrımlı hatlar göz önünde bulundurulduğunda bina; 163 metre uzunluğunda ve 87 metre genişliğindedir. Bina hem kent için göze çarpan bir nirengi hem de çok salonlu bir oditoryum olması amaçlanarak tasarlanmış.

Opera binası yuvarlak portallarla bir gemiyi ya da ana oditoryumun yumurta sarısı olduğu bir yumurtanın kırılmış kabuğunu hatırlatıyor.

Gözü en çok yakalayan özelliği; tıpkı rüzgarla havalanan bir tüy ya da kurdele gibi, oval tabanın tepesine dalgalanan iki dar kılıftır. Calatrava’nın yenilikçi tasarımı izleyicilerin cam panellerin arasından provaları izlemesine ve gemivari opera evinin güvertesinden manzaranın keyfini çıkarmalarına imkan veriyor. Denizcilik teması binanın Turia nehir yatağına oturuşuna ve nehrin okyanusa yakınlığına başarılı bir biçimde ilişkilendirilmiş.

İnşaat:
Binanın geliştiricisi Cuidad de las Artes y las Ciencias S.A’dır. İnşaat yüklenicileri Dragados ve Necso’yken, sahne mühendisliği Waaner- Biro Bühnentechnik AG’nin sorumluluğundaydı. Akustik ise, Alfonso Garcia’nın işidir.

İnşaatta, 275.000 metreküp toprağın çıkarılırken, 77.000 metreküp beton, 1.750 lineer kazık 38.500 metrekare granit, 20.000 metrekare trencadis (kırılmış çini mozaiği) 3.360 metrekare cam, 20.000.000 kg nervürlü inşaat demir ve 10.000.000 inşaat demiri kullanılmıştır.

Detayda inşaat mekanları Ana Hol (1800 oturma kapasiteli), binanın hem biçimsel hem de yapısal yönlerini ortaya çıkaran merkezdir. Beyaz betonun iç kutuları ve yuvarlak yüzeylerinden oluşan yapısal desteğin içine yerleştirilmiştir.

Buluşma fuayesi, holün yanındaki odalara erişim için çeper bir yol sağlayarak ana holün çevresindedir: spiral rampa merdiven farklı yüksekliklerde holden çıkış olduğu anlamına geliyor.
Profil izleyicilerin yan çizgisinden sahneye doğru oluşturulmuştur ve opera kutuları dikey yüzde dört farklı yüksekliğe oturtulmuştur.


Ana Sınıf Odası binanın batısına yerleştirilmiştir. Buna erişim, binanın farklı teraslarıyla birleşen ana yan merdivenler aracılığıyla gerçekleşmektedir. Bu salonun tepesinde kafeterya ve altında da giyinme odaları yer almaktadır. Bu oda özellikle küçük müzik konserlerinin canlı performansları için tasarlanmış ve holding konferansları için kullanılabilmektedir.
1500 oturma kapasiteli Anfitiyatronun; onun hizmetleri arasında canlı performanslar – şovlar ve ana salondaki opera performanslarının eşzamanlı olarak yansıtılması da dahil kültürel etkinliklerin büyük ekrana yansıtılması için ileri ses, sinema ve video sistemleri yer alıyor.

Sahne ürünleri için gerekli bir dizi oda da bulunuyor. Bunlar, marangoz, mekanik, ışık/ses ve dekor için montaj ve onarım atölyelerini içeriyor. Aynı zamanda farklı şirketler tarafından kullanılan setler için olduğu kadar dekor, aksesuar ve kostüm için depo alanları bulunuyor.

Bina da aynı zamanda şarkı, müzik, dans yada orkestra için birleşik prova odaları gibi farklı tipte prova odaları da yer alıyor. Bunlar giyinme odaları, dinlenme olanları ve kafeteryayla bağlantılıdır. Özel alanda genel idare, sanat ve teknik yönetim, büyük prova odaları, sahne prodüksiyon odası, VIP giyinme odası, solistler için bireysel soyunma odaları yer alıyor

İstenme Yılı 1997
Proje Tipi Opera Binası
Yeri Valencia, İspanya
Yaklaşık Maliyet €120milyon
Tamamlanma 8 Ekim 2005 Açılış (Dokuz Yıllık Bir İnşaat Sürecinden Sonra

Sponsor Ciudad de las Artes y las Ciencias S.A
Mimar Santiago Calatrava
Ana Yüklenici Dragados, Necso
Akustik ve Sahne Waagner-Biro Bühnentechnik AG., Alfonso García (García B.B.M. S.L.)
Taban Alanı 40,000m²
Salon Sayısı 4000 oturma kapasiyesiyle 3 Salon
Çatı Blasco Construcciones


yazı mimdap.org den alıntıdır.
























Etiketler:

0 yorum:

Yorum Gönder