LTD ŞİRKET

07:56 / Gönderen ,,, /

Limited Şirket

-Türk Ticaret Kanunu hükümlerine tabidir..

-En az iki ortak ile kurulur

-En az sermaye 5.000.-YTL dir.

-Şirketi müdürler temsil eder;ortaklar müdür olarak atanabilir veya haricen müdür atanabilir.Temsile yetkili kişi tekbaşına mı , müşterek olarak mı yetkili olacağı ortaklar kurulu kararı ile belirlenir.

-Ortakların sorumluluğu; Limited şirket ortakları, şirketten tahsil imkanı bulunmayan amme alacağından sermaye hisseleri oranında doğrudan doğruya sorumlu olurlar ve 6183 sayılı kanun gereğince takibe tabi tutulurlar.

-Amme alacağında durum böyle.Ticari borçlar konusunda şirketin mal varlığından borçlar ödenir.Ortakların sorumluluğu; şirkete koymayı taahhüt ettikleri sermaye kadardır.Sermaye Taahhüt borçlarını ödemeleri durumunda şahsi mal varlığı borcu yoktur.Borçlu artık tüzel kişiliktir, alacaklıların şirketin iflasını istemeleri durumunda şirketin varlık ve hakları paraya çevirilip şirket alacaklılarına alacakları kadar dağıtılır ve şirket tasfiye olur.

-Limited Şirketlerin kapanışı tasfiye ile olur.Şirketin kapanış işleri yani tasfiyesi en az bir sene sürer.

-Limited Şirket Ortakları zorunlu olarak Bağ-kur kapsamındadırlar.Herhangi bir sosyal güvenlik kurumuna prim ödemiyorlarsa ortak olmaları ile birlikte Bağ-kur kapsamında prim ödemek zorundadırlar.

Şirket Kuruluşu için belirlenmesi gerekenler;

-Ortakların kimlerden oluşacağı,

-Şirketin dışarıya karşı temsilinin ne şekilde olacağı, imzaların yetki derecelerinin belirlenmesi,

-Şirketin Sermayesinin ne olacağı,

-Ortakların belirlenen bu sermayedeki paylarının ne olacağı,

-Şirketin ünvanı,

-Şirketin kuruluş amacı ve hangi işleri yapacağı,

-Şirketin merkez adresi ve düşünülüyor ise şube adreslerinin belirlenmesi,

-Şirketin yapmayı düşündüğü işlerin; ilçe belediyesi tarafından uygunluğunun tesbiti,

-Şirket kuruluşu ile birlikte işci çalıştırılıp çalıştırılmayacağı tesbiti,

Bunlar belirlendikten sonra hazırlanması gereken evraklar;

-Ortakların 5 adet resimli Nufus Sureti ve İkametgah belgesi

-Ortakların 2 adet resmi

-Ortakların Vergi Kimlik numaraları

-İmzaya yetkili ortakların Noterden Ticaret Sicil Memurluğuna hitaben imza beyanları

-Merkezin ve varsa şubelerin Kira Kontratları

-Şirket kuruluşu için verilecek vekaletname

hazırlanması gereken evraklardır.

VERGİ ve DİĞER YÜKÜMLÜLÜKLERİ

A-Limited Şirketler ticari kazançları yönünden Kurumlar Vergisine tabidir.

Mali kardan % 20 kurumlar vergisi ödenmektedir.Ancak üç ayda bir mali kar hesaplanıp Kurum Geçici Vergi adı altında vergi ödemesi yapılır.

Bu ödemeler yıllık olarak hesaplanan Kurumlar Vergisinden mahsup edilir.

Kurum Geçici Vergi

Ocak-Şubat-Mart dönemi 14 Mayısda ,

Nisan-Mayıs-Haziran dönemi 14 Ağustosta,

Temmuz-Ağustos-Eylül dönemi 14 Kasımda beyan edilir.

Her sene Ticari Kardan Kurumlar vergisi düştükten sonra bakiye kardan yasal yedekler ayrılıp kalan kar istenirse ortaklara hisseleri oranında dağıtılabilir.Kar dağıtımı yapılırsa %15 Vergi kesintisi yapılır.

Ortaklarda aldıkları kar payından dolayı Yıllık Gelir Vergisi Beyannamesi verme hadlerini aşıyorsa,bu kar paylarından dolayı yıllık gelir vergisi beyannamesi ile bu kazançlarını beyan eder ve gelir vergisi öderler.Ancak gelir vergisi ödemesi sırasında şirket tarafından yapılan % 15 vergi kesintisi dikkate alınır.

B-Limited şirketler Gelir İdaresi adına vergi toplama-vergi ödeme konusunda ve diğer bazı kurumlar adına aracılık ederler.Mal satarken KDV tahsil ederler, Çalişanının ücretinden vergi keserler, SSK Primi keserler, İşyeri kira ise dükkan sahibinden vergi keserle vs.

-Limited Şirketler Katma Değer Vergisi açısından sadece aracıdırlar.Üzerlerine kalan bir vergi yükü yoktur,ilk etepta finansal bir yük oluşur.

Katma Değer Vergisinin yükü tüketiciyedir.KDV Tüketim vergisidir.Limited Şirketler her ay Katma değer Vergisi Beyannamesi verirler.Bir ay içinde şirket tarafından tahsil edilen ve ödenen KDV nin gösterildiği bir beyannamedir ve bir sonraki ayın 24.sine kadar beyan edilir, tahsil edilen KDV ödenen KDV den fazla ise 26 sında Gelir İdaresine ödenir, tersi durumda ise alacaklı olunan KDV bir sonraki aya devreder.

-Limited Şirketler, Gelir İdaresi tarafından vergi kesintisi yapmakla sorumlu tutulduğu işlemleride ister aylık ister üç aylık olarak Muhtasar Beyanname ile beyaneder.Bu beyanname de ücretlilerden kestiği % 15 oranından başlayan vergi, serbest meslek ödemelerinde kestiği %20 vergi, işyeri kira ise mal sahibinden kestiği % 20 vergi vs olmak üzere Gelir Vergisi Kanunu 94.maddesinde yazılı diğer işelemlerden dolayı kestiği vergileri beyan eder.Aynı zaman da Limited Şirket calışanlarına Gelir İdaresi adına vergi iadesi de hesaplar ve öder.

-Limited Şirket Damga vergisi kesme sorumluluğundan dolayı Damga Vergisi Beyannamesi,ÖTV kesmesi sorumluluğundan dolayı ÖTV Beyannamesi verme sorumluluğu gibi yükümlülükleri de vardır.

-Limited Şirketin yapacağı işin içeriğine göre hangi vergileri sorumlu olarak keseceği belirlerinir ve Gelir İdaresi tarafından bunların beyanı istenir.

-Vergi dışında çalışanlarının her ay SSK primleri ve İşsizlik sigortası Primleri hesaplanıp, beyan edilip ödenmelidir.

-Çalışanların Çalışma Müdürlüğüne bildirimleri,İş-kur a bildirimleri sadece bilgi mahiyetinde olup bir ödemeyi içermese de birdirim de bulunmama halinde para cezaları ağırdır.

Hazırlanan bilgi ve belgeler ışığında

-Şirket anasözleşmesi hazırlanır ve noterlik huzurunda onaylanır.

-Ana sözleşme hazırlanan diğer dilekçe ve formlar ile birlikte ticaret sicile tescil ettirilerek ticaret odasına da kayıt olunur.

Böylece en az beş şahıs bir araya gelerek Türk Ticaret Kanunları hükümlerine göre bir tüzel kişilik ;Anonim Şirket kurmuş olur.

-Şirketin yasal defterleride bu anda tasdik edilmelidir;Yevmiye Defteri, Defteri Kebir, Envanter Defteri, Yönetim Kurulu Karar Defteri ve Ortaklar pay defteri, tasdiki zorunlu defterlerdir.

Ticaret sicil memurluğu her nekadar Vergi Dairesi,S.S.K ve Çalışma Müdürlüklerine bildirimlerde bulunuyorsa da zamandan kazanmak için;

-Vergi Dairesine belgelerle müracaatla Tüzel kişiliğe vergi mükellefiyeti açtırılır ve Limited Şirkete vergi kimlik numarası alınarak Vergi Levhası onaylatılır.

-Artık şirkette kullanılmak üzere Fatura ve Sevk İrsaliyesi bastırılabilir.

-Perakende satış yapılacaksa yazar kasa almak için vergi dairesinden izin yazısı alınması ve daha sonrasında alınan bu izin yazısı ile yazar kasa alınır, ilgili servisten ayarlar yaptırıldıktan sonra vergi dairesine müracaatla Yazar Kasa Levhası alınır.

-İşçi çalıştırılacaksa S.S.K ve Bölge Çalışma Müdürlüğüne müracaatla işveren dosyaları açtırılır ve çalıştırılacak işçilerin girişleri kurumlara bildirilir.

-Kurulan Şirket İlçe belediyesine müracaat ederek yaptığı işe bağlı olarak sihhi veya gayrı sıhhi işyeri ruhsatı alır,Çevre Temizlik Vergisi Mükellefiyeti ve İlan ve Reklam Vergisi Mükellefiyeti açtırır.

-Kurulan şirket bir sanayi şirketi ise Sanayi Odasına kaydedilir.

-İthalat, İhracat İşleri yapacak ise ilgili birliğe kaydedilir.

-Bağ-kur a müracaatla zorunlu bağ-kur kapsamında olan ortakların girişleri yapılır.

Etiketler:

0 yorum:

Yorum Gönder