DÜNYANIN EN BÜYÜK BARAJI

06:40 / Gönderen ,,, /

Çin, dünyanın en büyük barajı olan "Üç Boğaz(3 Gorges Dam)"ı 13 yıl süren aralıksız çalışmanın ardından resmen bitirdi.
Çin'in en büyük, dünyanın 3. en büyük nehri Yantze (Yangzı) üzerinde yer alan barajın tamamlanışı bugün resmi törenle açıldı. Tören devlet televizyonundan naklen verilirken, burada sade bir törenin yapılması dikkat çekti. Törende dev baraja son beton dökülürken, inşaat şirketinin yöneticisi Li Yong, Çin halkına, Üç Boğaz barajının tamamlandığını ilan ettikten sonra '' Çok gurur duyuyorum" dedi.

Çinli yetkililer inşaat kısmı tamamlanan 2 bin 309 metrelik dev barajın operasyonel olabilmesi için son jeneratörlerin yerleştirilmesinin de yer alacağı çalışmaların 2008'e kadar devam edeceğini söyledi.

---Her yıl 50 milyon ton kömür tasarrufu sağlayacak---

Yetkililer, 1993'te yapımına başlanılan Üç Boğaz Hidro-Elektrik Santrali'nin her biri 700 megawatt kapasiteli 28 adet jeneratörün bir araya getirilmesi ile, toplam yıllık elektrik üretim kapasitesinin 18 milyon 200 kilovata ulaştığını kaydediyor. Çin enerjisinin yüzde 70'nden fazlasını kömürden elde ediyor ve bu enerji her yıl 6 binden fazla madencinin hayatına mal oluyor. Üretilen bu elektriğin her yıl Çin'de 50 milyon ton kömür tasarrufunu sağlayacağı da belirtiliyor. Bunun ayrıca komşu ülkelerin çevre kirliliğinin azaltmasında büyük rol oynayacağı ifade ediliyor.

Barajın genel tepe uzunluğu 3035 metre, su alanının normal su seviyesi ise 175 metre. Genel su kapasitesi 39 milyar 300 milyon metreküp olan baraj Hubei eyaletinin Yichang (Yiçan) kentindeki Sandouping ( Sendovpin) bölgesinde yer alıyor.

Barajın burada yapılmasının nedeni ise nehir vadisinin çok geniş olması ve tam ve sert granit üzerinde bulunması.

Barajın yapılması sonucu su seviyesinin yükselmesi ve bundan dolayı bölgedeki doğal dengeye zarar vermesi ile 1 milyondan fazla kişinin başka yerlere göç ettirilmesi konuları bazı çevrelerin tepkisine neden olmuştu.

Baraj, elektrik üretme, selleri önleme, taşımacılık, turizm, ekolojik koruma, su ürünleri yetiştirme,çevre temizliği, ''kalkınma niteliğindeki göç'', Çin'in güneyinden kuzeyine su nakledilmesi ve sulama gibi çok sayıda fonksiyonu gerçekleştirmek için kullanılacak.

Proje ile Yantze nehrinden kuzey eyaletlerine yılda 48 trilyon litre su aktarılacak. Üç Boğaz Barajı'nın toplam maliyeti ise 25 milyar dolar olarak tahmin ediliyor.




















Join Date: Feb 2004
Posts: 2,146









Resim otomatik boyutlandırılmıştır. Orjinal boyutu 2023x1389 'dır.






Resim otomatik boyutlandırılmıştır. Orjinal boyutu 1024x768 'dır.




Resim otomatik boyutlandırılmıştır. Orjinal boyutu 1168x738 'dır.




Resim otomatik boyutlandırılmıştır. Orjinal boyutu 800x600 'dır.


Resim otomatik boyutlandırılmıştır. Orjinal boyutu 1024x768 'dır.


Resim otomatik boyutlandırılmıştır. Orjinal boyutu 1024x768 'dır.

Etiketler:

0 yorum:

Yorum Gönder